Wat heb je nodig om kefir te bereiden ?

Wat heb je nodig om kefir te maken ?

Er zijn slechts een paar benodigdheden : een pot en een luchtdoorlatend doek of deksel. Buiten dat is alles optioneel.

Er zijn veel potten om uit te kiezen, maar sommige materialen zijn duidelijk beter aan anderen.
  • Glas
Glas is de beste optie voor het brouwen van kefir. Glas zal niet reageren op de zuurgraad van het brouwsel. Glazen potten zijn relatief eenvoudig en goedkoop te verkrijgen. WECK potten zijn een goede optie. 
  • Plastiek
Hoewel een kunststof pot kan worden gebruikt om kefir te brouwen, is het niet aanraden om verschillende redenen. Ten eerste kan plastiek worden beschadigd en krassen in het plastiek kunnen vreemde bacteriën herbergen. Tweedens, plastiek bevat vaak ongewenste chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de kefirkorrels. 
  • Porselein
Porseleinen pot bestemd voor voedsel is over het algemeen veilig voor het brouwen van kefir.
  • Metaal
Een metalen pot is in het algemeen nadelig voor kefir en mag niet worden gebruikt tijdens de fermentatie. De enige uitzondering is een roestvrij stalen pot. Hoewel we niet aanraden om het te gebruiken. 

Hoe groot moet de pot zijn ?

Kefir kan worden gemaakt in een elke pot grootte. Bij de keuze van de grootte van uw pot, overweegt u hoeveel kefir u wenst te maken, maar houd er rekening mee dan u om de 24 uur of minder een volledig proces hebt. Het is beter voor de gezondheid van de kefirkorrels om voortdurend kleine partijen te maken dan om grote partijen te maken.

Hoe de pot afdekken ?

Het deksel moet luchtdoorlatend zijn. Een goede afdichting kan een strak geweven theedoek of stof omvatten, een papieren handdoek, een papieren koffiefilter, etc. Het deksel moet worden beveiligd met een strakke elastiek, om ongedierte zoals mieren en fruitvliegjes weg te houden. Nadat de gisting (na het fermentatieproces) is voltooid kan men de bekomen kefirdrank wel afsluiten met een deksel. Om de kefirdrank op te slaan in de koelkast, kan men een afsluitbare WECK-pot gebruiken.Welke zeef gebruiken ?

Terwijl een zeef optioneel is, is het heel handig. Zodra het kweken voltooid is, zijn er verschillende manieren om de kefirkorrels te scheiden van de drank. Sommige mensen gebruiken gewoon hun handen om de kefirkorrels eruit te vissen. Zorg ervoor dat uw handen schoon en vrij van zeepresten.

Veel mensen vinden het veel gemakkelijker om een plastiek bolzeef gebruiken om de kefirkorrels te scheiden. We raden het gebruik van een fijne zeef aan, vooral bij het werken met nieuwe kefirkorrels.