Zelf de lekkerste Kefir maken?
Het geheim zit hem in het gebruik van echte kefirkorrels (geen poeder!).
👉 Bestel hier je verse KefirkorrelsWaarom zelf melkkefir maken?
Kefir is een gefermenteerde drank, rijk aan probiotica en met talloze gezondheidsvoordelen. Het is makkelijk thuis te maken en smaakt zoveel beter (en is krachtiger) dan kefir uit de supermarkt.
Ik leerde het van mijn vriendin An. Zij liet me kennismaken met het "kefirplantje" en leerde me de kneepjes van het vak. Vandaag deel ik al die kennis met jou, zodat jij ook direct aan de slag kunt.
De Gouden Regel: Gebruik altijd Korrels (en nooit alleen!)
Gebruik altijd echte kefirkorrels voor het beste resultaat. Poeders (ferment) sterven na een paar keer uit.
Let op: Laat je korrels nooit alleen (zonder melk) staan! Kefirkorrels zijn levende organismen. Als ze geen melk (lactose) hebben om te eten, verhongeren ze en gaan ze dood. Zorg dat ze altijd ondergedompeld zijn in melk, ook als je ze in de koelkast bewaart.
Wat heb je nodig?
Kefir maken is simpel en je hebt de meeste spullen waarschijnlijk al in huis.
- Een glazen pot: Bijvoorbeeld een weckpot van 1 liter.
- De zeef: Een kunststof bolzeef (gebruik geen metaal!).
- De lepel: Een plastic of houten lepel/spatel.
- Afdekking: Een ademend doekje (kaasdoek of koffiefilter) met een elastiekje.
- Melk: Volle (biologische) melk werkt het beste. De korrels houden van de vetten en lactose.
- De start: Ongeveer 1 eetlepel verse kefirkorrels.
Waarom geen metaal? Kefirkorrels zijn zuur en kunnen reageren met metalen zoals aluminium of ijzer. RVS kan soms wel, maar plastic is altijd veiliger om je korrels gezond te houden.
Stappenplan: Zelf kefir maken
Stap 1: Voorbereiden
Heb je nieuwe korrels ontvangen? Spoel ze eventueel heel licht af met wat melk (niet met water, chloor in kraanwater kan ze beschadigen). Doe de korrels in de schone glazen pot.
Stap 2: Melk toevoegen
Giet de melk bij de korrels. De ideale verhouding is ongeveer 1 deel korrels op 10 delen melk.
Voorbeeld: Gebruik 50 gram korrels op 500ml melk.
Wil je een mildere smaak? Gebruik dan meer melk (verhouding 1 op 15). Wil je snelle fermentatie? Gebruik minder melk.
Stap 3: Fermenteren
Dek de pot af met het doekje en elastiek. Hierdoor kan er wel lucht bij (de gisten hebben zuurstof nodig), maar geen vliegjes of stof. Zet de pot op een donkere plek op kamertemperatuur (20-22°C). Laat dit 24 uur staan.
Stap 4: Oogsten
Na 24 uur is de melk ingedikt (zoals drinkyoghurt). Roer voorzichtig om. Giet de inhoud door de plastic zeef in een kom.
De drank in de kom is je verse melkkefir! Zet deze in de koelkast om te drinken.
Stap 5: Herhalen
De korrels die in de zeef achterblijven, zijn nu zelfs iets gegroeid! Doe ze direct terug in de pot en voeg nieuwe melk toe voor de volgende batch. Zo gaat het proces eindeloos door.
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik of de kefir klaar is?
Als je de pot schuin houdt en de massa komt los van de wand (zoals pudding), is het klaar. Ruikt het friszuur (zoals yoghurt/kaas)? Dan is het perfect. Ruikt het naar bedorven melk? Dan is er iets mis.
Open of Gesloten systeem?
Wij raden een "open" systeem aan (doekje). De gisten in kefir hebben zuurstof nodig. Sluit je de pot hermetisch af? Dan krijg je meer koolzuur (bubbels) en een gist-achtigere smaak, maar de druk kan hoog oplopen.
Hoe bewaar ik kefir als ik op vakantie ga?
Zet de korrels in een pot met véél melk in de koelkast. De kou vertraagt de fermentatie. Ze kunnen zo makkelijk 1 tot 2 weken overleven. Laat ze nooit zonder melk staan.
Hoeveel moet ik drinken?
Begin rustig! Je darmen moeten wennen aan al die gezonde bacteriën. Start met een paar slokken per dag en bouw dit in twee weken op naar een groot glas.
Waar kan ik echte Kefirkorrels kopen?
Je kunt rondvragen bij buren, maar voor gegarandeerd veilige en schone korrels bestel je bij de specialist. Onze korrels zijn biologisch gekweekt en direct klaar voor gebruik.
🛒 Koop hier het YoghurtplantjeTijdelijk met gratis verzending!
Reacties
Een reactie posten