Wat is gevriesdroogde melkkefir ?

Kefir ferment 

De gevriesdroogde kefir starter of kefir ferment is ideaal voor mensen die weinig tijd hebben, maar toch zelf kefir willen maken.

Korte toelichting :
Kefir is een traditionele probiotische drank, bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Het geheim achter het maken van Kefir zijn de kefir culturen, beter bekend als kefirkorrels. Kefir is de unieke combinatie van symbiotische micro-organismen, bacteriën en speciale gisten. De fermentatie activiteit van kefir is het essentieel onderdeel van de probiotische eigenschappen van deze drank. De microflora van kefir heeft een gunstige werking op de spijsvertering, verbetering van de algehele bacteriële milieu, ontgiften van het lichaam en verbetert het immuunsysteem.

Een bekend merk van kefir ferment is NATALI en Yogourmet, deze kefir starters wordt meestal aangeboden in kleine zakjes, goed voor de aanmaak van 1 liter kefir. Er zijn nog veel andere merken van kefirpoeder of ferment te vinden op het internet, ook kan men ze vinden in de betere natuur- en BIO winkels. 

Gevriesdroogde melkkefir starter
Gevriesdroogde kefir starter

Algemeen aangegeven ingrediënten :

Lactococcus lactis sp lactis, Lactobacillus kefyr, Candida kefyr, Lactococcus lactis sp lactis biovar diacetylactis, Lactococcus lactis sp cremoris Leuconostos mesenteroides sp cremoris, Saccharomyces unisporus.

Voorbereidende stappen:
1. Gebruik gepasteuriseerde melk. Indien rauwe melk wordt gebruikt, verwarm de melk tot 65°C gedurende 30 min, koel daarna af naar 20 tot 29 °С.
2. Voeg het kefir ferment toe aan de melk en roer het geheel goed om.
3. Zet het geheel weg bij een minimum kamertemperatuur van 20°C.
3. Wacht 14 tot 24 uur zonder te roeren.
4. U zal merken dat kefir verdikt is. Zet de kefirdrank in de koelkast, zonder te roeren.
5. Na het afkoelen is de kefir klaar om te drinken.

Tips :
- De kwaliteit van de kefir hangt af van de melk. Als het resultaat niet bevredigend is, probeer dan andere melk.
- Gebruik bij voorkeur volle melk, voor een romige kefir
- Het eindresultaat, de kefirdrank kan gebruikt worden als starter voor de aanmaak van een nieuwe partij kefir. Voeg 1 of 2 eetlepels van de bereide kefir toe in 1 liter melk, zoals eerder beschreven. Wacht opnieuw 24 uur af.

Kefir fermenten - Natali