Zelf kefirkaas of kwark maken?

Zelf kaas maken met kefir

Klaar om deze eenvoudige, natuurlijk gefermenteerde melkkefirkaas te maken? Melkkefirkorrels kunnen superactief zijn en als je net als ik bent, heb je vaak een overvloed aan gefermenteerde kefir. Dit is de lekkerste manier om het te gebruiken. Zodra je dit basisrecept onder de knie hebt, kun je experimenteren met kruiden en specerijen en alles wat lekker is!

Zachte melkkefirkaas is een pittige, zachte, smeerbare kaas met een frisse, zuivere smaak. Het proces om het te maken omvat het zeven van gefermenteerde melkkefir om het grootste deel van de wei te verwijderen en het condenseren van de resterende wrongel om kaas te maken.

Kefirkaas is een uitstekende bron van eiwitten, mineralen en probiotische microben. 

Wat heb je nodig om kefirkaas te maken:
  • melkkefir
  • een geweven kaasdoek of theedoek
Leg de kaasdoek in een zeef boven een kom en giet de melkkefir in de kaasdoek. Vervolgens zal de wei (geelachtige vloeistof) door de kaasdoek druppelen. Om het proces van het druppelen te versnellen, kan je de kaasdoek dichtdraaien en lichtjes uitpersen of plaats eventueel een gewicht (niet te zwaar) boven op de gesloten kaasdoek. Zet het geheel in de koelkast. Na 12 tot 24 uur zal het druipen gestopt zijn, de wei is nu gescheiden van de kefir. De kaasdoek bevat nu de zelfgemaakte kefirkaas; de kefirkaas is meestal brokkelig. De vloeistof (of wei) in de kom kan u tevens gebruiken om de voedingswaarde van vruchtensap te verhogen. De wei bevat belangrijke vitaminen, mineralen en eiwitten. U kan de wei ook rechtstreeks drinken zonder toevoeging. Verder kan u de wei ook gebruiken als kookvocht voor het koken van pasta, aardappelen en groenten.


Kefirkaas

De wei