Zelf Kefirkaas (Roomkaas) Maken: Een simpel recept

🧀 Zelf Kefirkaas Maken

Van drinkyoghurt naar smeerbare roomkaas in één simpele stap.

Heb je een overvloed aan gefermenteerde kefir? Maak er kaas van! Zachte melkkefirkaas (ook wel "Hangop" genoemd) is een pittige, smeerbare kaas met een frisse smaak. Het zit boordevol eiwitten, mineralen en probiotica.

Dit heb je nodig:

  • 🥛 Een pot kant-en-klare melkkefir (zonder korrels)
  • 🥡 Een kom
  • 🥅 Een zeef (vergiet)
  • 🧣 Een kaasdoek, schone theedoek of koffiefilter

Zo maak je het (Stappenplan):

  1. De Opstelling: Plaats de zeef bovenop de kom. Leg de kaasdoek (of theedoek) in de zeef.
  2. Gieten: Giet je kant-en-klare melkkefir in de doek.
  3. Uitlekken: De "Wei" (geelachtige vloeistof) zal nu door de doek in de kom druppelen. De dikke massa blijft achter.
  4. Geduld: Draai de doek eventueel dicht en leg er een licht gewicht op. Zet dit geheel 12 tot 24 uur in de koelkast.
  5. Oogsten: Na 24 uur is de wei gescheiden. Wat in de doek overblijft is je verse, brokkelige Kefirkaas!

Serveertip: Heerlijk op toast, crackers of als dip. Meng het met verse kruiden, knoflook of juist met honing voor een zoete variant.

Zelfgemaakte kefirkaas

💧 Gooi de Wei niet weg!

De gele vloeistof in de kom heet "Wei". Het zit boordevol vitaminen, mineralen en eiwitten. Je kunt het gebruiken voor:

  • Smoothies: Extra proteïne boost.
  • Koken: Kook je pasta, aardappelen of groenten erin.
  • Bakken: Vervang water/melk in pannenkoeken of brood.
  • Huidverzorging: Gebruik het als natuurlijke toner.
  • Drinken: Gewoon puur, ijskoud!
Kefir Wei

Nog geen Kefir? Zo maak je de basis

Om bovenstaande kaas te maken, heb je eerst "gewone" melkkefir nodig. Heb je dit nog niet? Zo maak je het:

Benodigdheden:

  • Verse melk (Koemelk, geit of schaap). Volle melk geeft de romigste kaas!
  • Melkkefirkorrels (Het plantje)
  • Glazen pot & Ademend doekje

Korte instructie:

  1. Doe 1 eetlepel kefirkorrels in een pot met 1-2 koppen melk.
  2. Dek af met een doekje (elastiekje erom).
  3. Laat 24 uur staan op kamertemperatuur (20-25°C).
  4. Na 24 uur is het dikker. Zeef de korrels eruit.
  5. De drank is nu klaar om te drinken OF om kaas van te maken (zie boven). De korrels doe je in nieuwe melk.

Start je eigen Kefir-kaasmakerij

Alles begint met goede korrels. Onze biologische culturen zijn de perfecte start.

🛒 Koop hier je Kefirplantje

Maak eindeloos je eigen kaas en drankjes