Hoe kefirkorrels activeren na verzending

Hoe kefirkorrels activeren na verzending

Waterkefirkorrels kunnen na verzending of enige tijd van bewaring in de koelkast gestrest zijn, wat kan ik doen ?

Hieronder ga ik uitleg geven hoe best te starten :

Wat is de optimale kefirkorrels tot suikerwater verhouding voor starters?

Kefir begint zal meestal gisten tussen een 1:10 of 1:18 verhouding.
Dit betekent dat 1 eetlepel kefirkorrels zal gisten op ongeveer 1 kopje suikerwater en in de tijd kan toenemen tot een verhouding van ongeveer 01:24 (= 1 eetlepel kefirkorrels in 1,5 kopje water). Probeer met een verhouding van kefirkorrels op suikerwater van ongeveer 1:16 tot 1:18 te beginnen.

Wij merken op dat de kefirkorrels in de winter minder snel groeien dan in de zomer.
In de zomer kunnen de kefirkorrels in 48 uur tot 300% aangroeien, terwijl in de winter een aangroei van 5% normaal kan zijn.

Tevens is het voor starters aangewezen NIET onmiddellijk te beginnen met gedroogde vijgen of bananen. Waterkefirkorrels hebben tijd nodig om zich te kunnen aanpassen aan hun nieuwe omgeving en verandering van voedingsmiddelen. Daarom starten we met een suikeroplossing zonder toevoeging van gedroogd fruit.

Wat is de optimale water tot suiker verhouding voor starters?

De optimale verhouding is ongeveer 5 tot 10 % suiker in water opgelost, dat is ongeveer 1 eetlepel suiker per 1 kopje water. Zorg ervoor dat de suiker goed is opgelost.
Gebruik best ongeraffineerde suiker, vaak donker van kleur en kunnen een ietwat zoutige smaak hebben vanwege de aanwezige mineralen.
Deze mineralen zijn essentieel om een goed kefircultuur te verkrijgen.

Zorg voor een ideale temperatuur van 18º tot 28ºC, ook bij het aanmaken van een nieuwe batch is dit belangrijk. Laat het aangemaakte suikerwater aanpassen aan zijn omgeving (kamertemperatuur) alvorens de kefirkorrels te vermengen.

Bovenstaande tips kunnen van pas komen als starter, maar niks staat je in de weg om zelf te zoeken naar het ideale verhoudingen, gebruiken, toevoegingen, etc...

Veel succes