Waterkefir recepten

Handleiding voor het maken van Waterkefir

Benodigdheden voor 1 liter waterkefir :
Ingrediënten:
3 tot 4 eetlepels waterkefirkorrels
1 liter water (bronwater bij voorkeur)
80 gram suiker per 1 liter water (rietsuiker bij voorkeur)
2 gedroogde vijgen. Rozijnen(+/-40), abrikozen, dadels, banaan of ander gedroogd fruit kan men ook gebruiken
een citroen met of zonder schil (biologische citroen bij voorkeur of citroensap)
Hulpmiddelen:
1 WECK pot van 1,5 tot 2 liter inhoud (of glazen pot met deksel)
1 plastiek vergiet (zeef), trechter en lege flessen voor te vullen
Werkwijze :
1.   Doe alle ingrediënten in de WECK pot. Roer met een houten lepel het geheel lichtjes om, zodoende kunnen alle ingrediënten zich vermengen. Sluit de WECK pot af.
2.   Plaats de WECK pot op een lichte, rustige plaats op kamertemperatuur. Boven op het keukenkastje of op de vensterbank is een goede plek (geen direct zonlicht).
3.   Na 24 uur nogmaals omroeren. Laat dan de bereiding minimaal 2 dagen en maximaal 3 dagen staan. Hoe langer de gisting, hoe minder suiker er over blijft en hoe zuurder de drank smaakt.
4.    Na aangegeven tijd is de waterkefir klaar. Open nu de pot en zie hoe het koolzuurgas ontsnapt.
5.   Giet alles door een zeef (via een trechter in de fles(sen)), de citroen eventueel uitpersen en bij de kefirdrank voegen. Het gedroogd fruit kan men best verwijderen, gezien het totaal geen smaak meer heeft. De verkregen kefirdrank kan men onmiddellijk consumeren of laten afkoelen in de koelkast.
6.   De kefirkorrels in de zeef onder stromend, koud water afspoelen. En U kunt meteen een nieuwe bereiding aanmaken.

Kefir kopen

Let op:
Gebruik alleen materialen uit plastiek, hout en glas bij het bereiden van kefir (geen metaal).
Normaal zit er 0,3 tot 2.0% alcohol in de kefirdrank.
WECK pot nooit meer dan ¾ vullen, het onstaan van koolzuurgas kan de pot doen springen.
Andere kenmerken :
De kefirkorrels vermeerderen zich snel, een verdubbeling kan zich voordoen in de eerste en tweede dag.
Bij de gisting komt koolzuurgas vrij.
De kefirkorrels zijn doorzichtig, week en sponsachtig.
Het drinken van 1 liter kefirdrank dagelijks is algemeen aanbevolen. Kinderen kunnen er ook van drinken.
Hygiëne is in alle omstandigheden zeer belangrijk. Dus was uw handen en gebruiksvoorwerpen grondig alvorens men begint met de bereiding.
Aan waterkefir worden de volgende werkingen toe geschreven. Bloeddruk verlagend, ontlasten van de darmen, het gunstig beïnvloeden van de hersens en zenuwen en heeft een gunstige invloed op lever en nieren.
Raadpleeg uw huisdokter, indien U kefirdrank wil gebruiken als therapie.

Wat is waterkefir? 

Waterkefir, zoals Kombucha, is een natuurlijk koolzuurhoudende probiotische drank, maar het heeft een mildere smaak en is gemaakt met waterkefirkorrels in plaats van een Kombucha. Waterkefirkorrels zijn eigenlijk geen korrels, maar worden zo genoemd vanwege hun uiterlijk. Waterkefirkorrels zijn een symbiotische gemeenschap van bacteriën en gisten, daarom worden ze ook wel een SCOBY genoemd. Maar verwar ze niet met een Kombucha SCOBY,  ze zijn niet hetzelfde. Waterkefir heeft, in tegenstelling tot Kombucha, geen thee nodig. De enige ingrediënten van waterkefir zijn waterkefirkorrels en suikerwateroplossing.

Waarom waterkefir maken?

Waterkefir heeft verschillende voordelen: Waterkefir is eenvoudiger en sneller te maken omdat het alleen waterkefirkorrels, een suikerwateroplossing en 1-2 dagen nodig heeft om te fermenteren. Kombucha vereist zowel thee als 1-2 weken fermentatietijd. Doordat waterkefir veel sneller vergist, zijn kleinere batches makkelijker te maken. Waterkefir bevat meer dan 40 verschillende soorten bacteriën en gisten die de darmgezondheid en immuniteit bevorderen. Waterkefir heeft een veel mildere smaak dan kombucha. Het heeft een neutrale, eenvoudige frisdranksmaak die gemakkelijk op smaak kan worden gebracht met smaakstoffen. Waterkefir is een geweldig alternatief voor degenen die niet van de scherpe en pittige smaak van kombucha houden, maar toch een natuurlijke, gezonde probiotische drank willen.

Hoe waterkefirkorrels onderhouden?

  1. De kefirkorrels die je eerder hebt gezeefd, kun je in een kleiner potje in de koelkast bewaren in suikerwater.
  2. Om de kefirkorrels in de koelkast gezond en levend te houden, moet u ze minstens één keer per week vervangen worden. Ze zijn het gelukkigst als ze waterkefir maken, dus ik maak maar één pot per week.
  3. Als je vaker kefirwater wilt maken (of de korrels sneller wilt laten groeien zodat je er wat van kunt weggeven), laat je ze op het aanrecht staan ​​en vervang je ze om de twee dagen.
  4. Hoe kouder ze worden bewaard, hoe langzamer ze suiker metaboliseren. Hoe sneller ze de suiker metaboliseren (warmer), hoe vaker ze gevoerd moeten worden.
  5. Je kunt zien of de kefirkorrels hongerig zijn door de vloeistof te proeven; als het eerder pittig dan zoet is, zijn ze waarschijnlijk klaar om te worden gevoerd.