Factoren die de fermentatie van melkkefir kunnen beïnvloeden

Meer weten over het maken van Melkkefir

De fermentatietijd voor het maken van melkkefir is tevens een kwestie van smaak. De fermentatietijd kan men aanpassen naargelang de smaak die men wenst te verkrijgen. Nu het juiste evenwicht vinden tussen de fermentatietijd en de gewenste smaak is niet altijd evident. Er zijn tevens andere factoren waarmee men dient rekening te houden :

1. De fermentatietijd :
Snellere fermenteren = gebruik meer kefirkorrels of gebruik minder melk, u kan de verhoudingen aanpassen. De gebruikelijke verhouding kefirkorrels op melk is 1 op 10. Probeer eens de verhouding 1 op 7.  De gebruikelijke fermentatietijd is 24 uur. Bij een verhouding van 1 op 7 met eenzelfde temperatuur zal de fermentatietijd korter worden. Men kan een volledige fermentatie bekomen in 16 uur. 

2. De temperatuur :
Beste temperatuur om melkkefir te maken
De gemiddelde temperatuur voor fermentatie ligt tussen de 20°C en  22°C. Dit is de gemiddelde kamertemperatuur. In de zomer wanneer de kamertemperatuur hoger ligt, bv. 24°C zal men merken dat de tijd nodig voor nieuwe kweek korter is. Dus er is minder fermentatietijd nodig. Als je toch dezelfde tijd wenst te behouden dient men meer kefirkorrels of melk te gebruiken. Probeer eens de verhouding 1 op 15.

3. De activiteit van de kefirkorrels :
Als de kefirkorrels minder actief zijn, zal het langer duren vooraleer de fermentatie voltooid is. De activiteit van de kefirkorrels kan afgeremd worden door bv. de temperatuur. Als de temperatuur te laag wordt  > 15°C kan de activiteit van de kefirkorrels stoppen. Dit houdt tevens in dat de kefirkorrels stoppen met groeien. Boven de 15° C kan men de fermentatietijd rekken. Het is niet aangeraden de fermentatietijd langer dan 48 uur te laten duren.

Alle factoren die men beïnvloed kunnen weerslag hebben op de smaak en textuur van de uiteindelijk verkregen kefirdrank.