Toelichting melkkefir

Wat is melkkefir ?

Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct vergelijkbaar met yoghurt, die zijn oorsprong vind in Rusland. Deze pittige, romige melkdrank wordt soms aangeduid als de "champagne van de melk" vanwege zijn bruisende eigenschappen. Het natuurlijke koolzuur geeft kefir een licht, schuimige, romige textuur, zelfs wanneer kefir gemaakt wordt met magere melk.

De vermoedelijke oorsprong van melkkefir ligt in de Kaukasus, Rusland

Hoe wordt melkkefir gemaakt ?

Melkkefir kan gemaakt worden met melkkefirkorrels of kefir ferment. De kefir culturen bestaan uit een mengsel van bacteriën en gisten die toegevoegd worden aan de melk. Deze unieke mix van bacteriën en gisten geven kefir zijn aparte smaak en textuur. De culturen voor kefir worden vaak aangeduid als "kefirkorrels" ze zien eruit als kleine, klonterige korrels en lijken op kleine bloemkolen.

De bacteriën Lactobacillus caucasicus fermenteert lactose in de melk in melkzuur, dewelke een scherpe smaak geeft. Saccharomyces kefir en Torula kefir zijn twee gisten die aanwezig zijn in kefir, zij fermenteren de lactose in een kleine hoeveelheid alcohol en kooldioxide, die verantwoordelijk is voor de carbonisatie.

Omdat kefir een vers product is met levende culturen, moet de kefirdrank bewaard worden in de koelkast.

Kefir kan ook gemaakt worden met zonder zuivel, zoals amandel of sojamelk. Deze zuivelvrije kefir wordt gemaakt met dezelfde bacteriële en gist culturen en bieden dezelfde probiotische voordelen, waardoor ze een uitstekend alternatief kunnen zijn voor de veganistische consument.

melkkefir
Melkkefir

Wat zijn de verschillen tussen yoghurt en kefir ?

Yoghurt en kefir verschillen, afhankelijk van het type gebruikte culturen om de melk te fermenteren. Yoghurt gebruikt alleen bacteriën, vooral Lactobacillus species, terwijl kefir gebruikt zowel bacteriën en gist. Hoewel yoghurt kan variëren in structuur van een dikke vloeistof naar een halfvaste, geleiachtige consistentie, is kefir voornamelijk vloeibaar.

Kefir wordt meestal geconsumeerd als een koud drankje. De meeste mensen consumeren kefir vanwege de aangename smaak en textuur, maar sommigen vinden dat het hen helpt bij de vertering en bij maagklachten. Kefir kan ook worden gemengd in smoothies, uitgegoten over ontbijtgranen, muesli of gebruikt in gebakken goederen.

De Kefirdrank kan worden gevonden in de meeste Bio shops, natuurwinkels of dieetwinkels in de gekoelde zuivel sectie. De kefirkorrels zelf, meestal geleverd in startsets en worden te koop aangeboden in gespecialiseerde winkels of online. Deze kits bieden de kefir culturen "kefirkorrels" aan en beschikken over instructies over hoe u uw melk veilig te laten fermenteren.