Hoe gedraagt melkkefir zich in de verschillende seizoenen?

Kefir maken in de verschillende seizoenen

Herfst en winter vraagt speciale aandacht voor het kweken van kefir. Als het weer afkoelt, de methoden voor het houden van kefir bij de juiste temperatuur kan dan een uitdaging zijn. Sommige kefir culturen zullen zich anders gedragen tijdens de winter, zelfs als de hoeveelheid licht en warmte constant zijn.

Er zijn verschillende manieren om de kefir op temperatuur te houden. Ongeacht de methode die u kiest, is het belangrijk om eerst de temperatuur te controleren. Test de temperatuur door een glas met water voor minstens vier uur op de plaats te zetten waar u de kefir kweekt, neem na vier uur de temperatuur van het water. 

De beste gistingstemperatuur voor Kefir is tussen 18°C en 28°C, de optimale temperatuur is 22°C. Als de temperatuur beneden de 16°C valt, betekent dat de fermentatie langer zal duren en zal resulteren in een dunnere kefir. Te hoge en te lage temperaturen kunnen de kefirkorrels beschadigen.
Probeer zoveel mogelijk de optimale temperatuur te benaderen.

Tip:

Tijdens de wintermaanden kan de groei van de kefirbloemen vertragen. Kefirkorrels groeien gemiddeld 5% tijdens de winter of onder koelere omstandigheden en 10% tot 25% tijdens de zomer of warme optimale omstandigheden. Het interessante is dat kleinere kefirkorrels sneller zullen reproduceren dan grotere kefirkorrels.


Kefir fermentatie verschillen in de seizoenen

Hoe kefir maken - hoe de juiste temperatuur behouden

In de handel bestaan er warmhoudplaatjes, maar ik zou eerder een andere methode zoeken om de kefir op de goede temperatuur te houden. Als je een thermometer hebt, kan je deze eens op verschillende plaatsen in huis gaan neerleggen, al gauw zal blijken dat bepaalde zones koeler of warmer zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een muur, grenzend aan de buiten of een binnenmuur grote verschillen in temperatuur kunnen ontstaan. Ook is het geweten dat warme lucht stijgt. Dus de kefir laat fermenteren boven op de keukenkast grenzend aan een binnenmuur zal anders zijn van temperatuur als dan de Weckpot met kefir op de vloer te plaatsen en grenzend aan een buitenmuur. Als uw huis nu ideaal is geïsoleerd zal dit effect waarschijnlijk verwaarloosbaar zijn. Bekijk zelf wat voor uw situatie de beste locatie is om de kefir te laten fermenteren.