Veelgestelde vragen over Melkkefir

FAQ's over Melkkefir

V: Waarom zelf melkkefir maken?

A: Zelfgemaakte kefir zal een groter aantal probiotica bevatten dan de commerciële kefir (die is meestal gemaakt met een poedervormig starter cultuur). Ongeacht of u kefirkorrels of de poedervormig startcultuur gebruikt, het maken van uw eigen kefir kost aanzienlijk minder dan commerciële kefir en je hebt volledige controle over de melk die u gebruikt.
__

V: Ik wil kefir gebruiken maar ik ben allergisch voor zuivel. Wat kan ik doen?

A: Je zou waterkefir kunnen proberen. Waterkefir bevat geen zuivel en wordt gemaakt met water en suiker.
__

V: Zijn melkkefirkorrels herbruikbaar? Is de kefir in poedervorm herbruikbaar?

A: Ja, melkkefirkorrels zijn onbeperkt herbruikbaar. Zodra een partij van melkkefir kweek voltooid is, verwijdert u de kefirkorrels en plaats u ze in verse melk. De kefir in poedervorm is ook meerdere malen herbruikbaar.
__

V: Hoe lang gaan melkkefirkorrels mee? Hoe lang gaat de kefir in poedervorm mee?

A: Als u de kefirkorrels op een goede manier gebruikt, dan zullen de kefirkorrels een onbeperkte levensduur hebben en kunnen herhaaldelijk worden gebruikt om kefir te maken. Poedervorm kefir kan slechts een aantal keren gebruikt worden, maar het precieze aantal is afhankelijk van verschillende factoren, zoals persoonlijke hygiëne, netheid van de container en gebruiksvoorwerpen, etc.
__

V: Hoelang duurt het om kefirdrank te maken?

A: Het duurt 12 tot 48 uur. De exacte tijd is afhankelijk van omgevingsfactoren, de belangrijkste daarvan is de temperatuur. Koude vertraagt ​​het fermentatieproces, zo zal kefir langzamer fermenteren in een koude ruimte (en kan bijna worden gestopt door het plaatsen van de korrels in melk in de koelkast). Warmte versnelt het proces, zodat de kefir sneller zal fermenteren. We raden normale kamertemperatuur aan waar mogelijk. Wanneer de kefirkorrels langer dan 48 uur blijven staan dan dreigt honger de kefirkorrels te beschadigen.
__

V: Mag ik de kefir roeren tijdens het kweekproces?

A: U kunt de kefir roeren terwijl het kweken, maar het is niet nodig.
__

V: Hoe weet ik of ik met succes kefir heb gemaakt?

A: Als de melk verandert en dikker wordt. Uiteindelijk zal je uit ervaring weten of de kefir kweek geslaagd is.
__

V: Moet ik de kefirkorrels afspoelen tussen de partijen?

A: Nee. Het is niet nodig om de korrels te spoelen. Als het nodig is om de korrels te spoelen, gebruik dan water uit de fles (bronwater) om zo mogelijke blootstelling aan chemische stoffen te vermijden.
__

V: Moet ik de container (pot, WECK-glas) wassen tussen de partijen kefir?

A: Wij raden u aan om steeds met een schone container te beginnen voor elke nieuwe partij kefir.
__

V: Kan ik fruit toevoegen aan de kefir?

A: Kefir kan worden gemengd met vers of bevroren fruit nadat het kweken is voltooid.
__

V:  Wat is het verschil tussen kefirkorrels en poedervormige kefir starterculturen ?

A: Er zijn drie belangrijkste verschillen tussen melkkefirkorrels en melkpoeder kefir starter:

Kefirkorrels hebben een groter aantal probiotica (50 of meer) dan de poedervormige kefir startercultuur (ongeveer 6). Met de juiste zorg kunnen kefirkorrels voor vele jaren gebruikt worden om kefir maken. Poedervormig startercultuur kan slecht hergebruikt worden voor een aantal batches.
(Een kleine hoeveelheid van elke batch wordt gebruikt voor de cultuur van de volgende batch)
__

V: Wat heb ik nodig om melkkefir te maken?

A: Lijst van melkkefir benodigdheden:
  • Melkkefirkorrels - verhoudingen kefirkorrels tov melk = 1/7 tot 1/10 (gewicht)
  • Melk: Wij adviseren het gebruik van biologische melk
  • Een container: Wij adviseren het gebruik van een glazen fles of WECK-pot
  • Een afdekking van de pot, terwijl de kefir aan het kweken is: Wij adviseren een doek of koffiefilter beveiligd met een strak elastiekje (om de insecten buiten te houden!)
  • een niet-metalen lepel om de door kefir te roeren (wij gebruiken een houten lepel)
__

V: Kan ik ​​kefir kweken in een donkere kast of in een venster (blootgesteld aan licht)?

A: Kefir heeft geen licht nodig. Zorg ervoor dat bij het kweken van kefir, de kefir nooit blootgesteld wordt in direct zonlicht.
__


V: Hoe kan ik een pauze nemen van het maken van melkkefir?


A: Plaats de kefirkorrels gewoon in verse melk, plaats een deksel op de container en plaats het in de koelkast. De koude zal het kweekproces sterk vertragen en zo kunnen de kefirkorrels het tot enkele weken volhouden. Als aan het einde van die periode u meer tijd nodig heeft, herhaal het proces met verse melk. Als u wenst een langere pauze te nemen, kunt u de melkkefirkorrels uitdrogen door ze op een ongebleekt perkamentpapier te leggen op een veilige plaats (op kamertemperatuur) gedurende enkele dagen tot ze helemaal droog zijn. Doe de gedehydrateerde kefirkorrels in een zip-lock plastic zakje, glas of plastiek potje, etc.) en bewaar ze op een koele en droge plaats. Zo kunnen we de kefirkorrels gedurende ten minste 6 maanden bewaren.
__

V: Ik heb zopas mijn kefirkorrels ontvangen en ze lijken niet te werken. Wat nu?

A: Bij ontvangst, moeten de melkkefirkorrels in het algemeen een paar cycli doorlopen hebben alvorens de kefir weer volop actief wordt. Regionale verschillen in de melk kan betekenen dat de kefirkorrels zich moeten aanpassen aan de nieuwe melk voordat ze kefir kunnen creëren. Wij raden het gebruik van kleine hoeveelheden melk aan om afval te verminderen. Plaats de kefirkorrels in een kopje met melk en laat ze voor maximaal 48 uur staan. Als de melk zich niet veranderd heeft tot kefir, gooi dan de melk weg en zet de korrels op verse melk. Herhaal dit proces tot de melkkefir een betrouwbaar resultaat levert binnen 12 tot 48 uur. De tijd hangt af van de temperatuur.
__

V: De smaak van mijn kefir lijkt te zijn veranderd? Waarom?

A: De smaak en textuur van kefir hangt af van verschillende factoren, waaronder de kweektijd, de temperatuur van uw huis en de verhouding van kefirkorrels tot de melk.
Als de temperatuur van uw huis is veranderd (bijv. wisseling van de seizoenen), kan het nodig zijn om de hoeveelheid tijd die u de kefir nodig heeft om tot een goede kefirdrank te bekomen moet aanpassen. Als uw kefirkorrels zich hebben vermenigvuldigd, dan kunt u in de smaak en textuur van de kefir verandering vinden. Om dit probleem op te lossen, verwijder gewoon een deel van de kefirkorrels en ofwel start u een tweede partij van kefir.
__

Yoghurtbloempjes kopen

Levende biologische yoghurtbloempjes nu op voorraad. Bespaar geld en maak thuis melkkefir met onze herbruikbare biologische kefirculturen. Bekijk waarom we nummer één zijn voor Kefir Benelux. Koop hier het kefirplantje, tijdelijk met gratis verzending.

Ik drink al geruime tijd rauwe koe melkkefir. Het zit boordevol gezonde probiotica. Dit krijg je gewoon niet in de winkel. De in de winkel gekochte melkkefir bevat heel weinig probiotica vanwege het feit dat ze hoge temperaturen gebruiken om hun kefir te maken. 

Onze kefir is een volledig natuurlijke en goedkope manier om kefir te maken. Ik weet dat niet iedereen toegang heeft tot rauwe melk, of het nu koe of geit is, dus ik zal ook instructies toevoegen voor het maken van melkkefir met andere melksoorten.