Kefir, keukengerei & hygiëne
Neen, onder de meeste omstandigheden er is meestal geen reden om te steriliseren.
Maak de gebruiksvoorwerpen (Weck-pot, zeven en lepels enz.) goed schoon met heet water en een beetje reinigingsmiddel is voldoende.
Kefirkorrels hebben een krachtige, levensvatbare en uitgestrekt complex zelforganiserende microflora.
REINIGING VOOR FERMENTEREN
Reiniging is een belangrijke eerste stap voor ALLE soorten fermentatie. Het is echter vooral geschikt voor alles dat langer dan een paar weken fermenteert, zoals kaas, kefir en kombucha. Hier is alles wat u moet weten over het reinigen voor fermentatie.
Sanitaire voorzieningen voor het vergisten van kefir, zuurkool, kaas en andere langdurige fermenten
Sanitaire schoonmaak is als je iets heel goed schoonmaakt. Het verwijdert de oppervlaktebacteriën en schimmels, maar niet noodzakelijk alles. Sanitaire voorzieningen zijn goed genoeg voor alle zelfgemaakte fermenten.
Bij sterilisatie wordt elke bacterie, virus of schimmel gedood. Hoewel dat ideaal lijkt, is het niet echt redelijk voor thuis- of commerciële keukens. Meestal wordt sterilisatie alleen gebruikt voor medische apparatuur.
Het ontsmetten van potten en apparatuur is niet altijd nodig. Persoonlijk houd ik me niet bezig met de meeste van mijn dagelijkse fermenten. Dit omvat zaken als melkkefir, yoghurt en kombucha.
WIJZE VAN ONTSMETTING
Er zijn verschillende manieren om apparatuur te ontsmetten. Ik gebruik een mix van kokend water en commerciële ontsmettingsmiddelen, afhankelijk van wat ik maak.
GEBRUIK VAN KOKEND WATER
Ik gebruik kokend water om mijn potten te ontsmetten voor kefir, zuurkool en azijn.
Vul een grote pan met water en breng het aan de kook. Kook al uw glazen en metalen werktuigen gedurende 5 minuten. Dit is het beste als u een grote partij gefermenteerd voedsel maakt.
Als je slechts een enkele pot zuurkool maakt, vul dan de pot met kokend water en laat het vijf minuten staan.
Gebruik geen kokend water om plastic of houten voorwerpen te ontsmetten.
Waar kefirplantje kopen?