Traditionele melkkefir bereiden

Traditionele kefir maken

De traditionele of ambachtelijke kefir, werkwijze om zelf kefirdrank te maken wordt bereikt door het direct toevoegen van 5-10% kefirkorrels aan de verse melk en losjes bedekt in weckpot op een donkere plaats weg gezet en een of meer keren per dag geroerd. In de weckpot moet enige ruimte voorzien zijn om expansie van de kefir toe te laten, tevens veroorzaakt de fermentatie kooldioxide gas en doet het vloeistofniveau stijgen. De weckpot moet in het donker ruimte worden geplaatst om afbraak van vitaminen en remming van de cultuur te voorkomen.

De periode van fermentatie duurt ongeveer 24 uur, bij voorkeur bij 20-25 °C.
De kefirkorrels worden uit de melk gezeefd en dienen als starter voor een nieuwe hoeveelheid melk, de volgende batch kefirdrank.

De temperatuur tijdens de fermentatie is niet kritisch zolang deze niet boven boven de 30°C komt of onder de 4°C waarbij het fermentatie proces zal stoppen.

Kefir kopen