Melkkefir is een frisse en gezonde melkdrank

Melkkefir zelf maken

Melkkefir is een frisse en gezonde melkdrank welke ontstaat door kefirkorrels toe te voegen aan verse melk. Na het toevoegen van de melk aan de kefirkorrels begint de melk te fermenteren. Door deze fermentatie ontstaat er een licht alcoholische zuiveldrank met de consistentie van een drinkbare yoghurt. Kefir bevat rechtsdraaiende bacteriën en gisten.

Melkkefir is thuis gemakkelijk zelf te maken. Je hebt als ingrediënten enkel melk en kefir ferment of kefirbloempjes nodig. Het fermenteren van de melk duurt meestal minder dan 24 uur. Met de kefirbloempjes of ook wel kefirkorrels genoemd maak je ieder dag opnieuw verse melkkefir. Met het kefir ferment of ook wel kefirpoeder genoemd maakt men meestal slechts 1 of meerdere batches aan. 

Kefir - de voordelen voor je gezondheid

Kefir is rijk aan vitamine B12, B1 en vitamine K. Het is een uitstekende bron van probiotica. Tegenwoordig is een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl belangrijk. Er wordt algemeen aangenomen dat de consumptie van kefir veel positieve gezondheidseffecten heeft op het lichaam.

Melkkefirkorrels of kefir ferment worden te koop aangeboden in diverse online shops. Sommige BIO of natuurvoedingswinkel bieden ook kefir aan, meestal in poedervorm. Als je weinig tijd hebt kan je best de gepoederde kefir starter gebruiken, wil je de echte traditionele kefir maken dan zal je de levende kefirbloempjes moeten kopen. De Kefirshop en Kefir online bieden beide vormen van kefir aan, zij verzenden tevens zowel naar België als naar Nederland.


Verse yoghurtbloempjes

Kefirpoeder